Yogaya giriş meditasyonu

 Zihin kapalı bir kutu gibidir; her şeyi içine hapsetmeye çalışır. Ömür boyu süren bir düşünce sürecidir... İlgili, ilgisiz, anlamlı, anlamsız... Her yerden toplanmış pek çok boyutlu izlenim. Tüm yaşam bir toplamadır. Ve bu sürer, sürer. Zihni geride bırakabilirsen, aniden zihni aşar, ondan çıkabilirsen, huzura ulaşabilirsin. Zihin hayatın sana kattıklarıyla her zaman dolu olacaktır bunu kabul etmelisin ama sen berrak olabilirsin.

Yoga kendi benliğine kurduğun bir köprüdür. Bu yazımda ilk adım olarak gördüğüm rahatlama meditasyonundan başlayacağım.

Şimdi sakin ve havalandırılmış bir odaya geçin, derin bir nefes alın, gözlerini kapatın.
Bu meditasyonu uygularken kullanacağınız temel cümle ‘Gevşiyor ve rahatlıyorsunuz’.
Sakin, rahat ve huzurlusunuz. Gevşemeyi daha iyi tanımak için önce kaslarınızı birkaç kez sıkın ve bırakın.

Birkaç kez sadece burnunuzdan alıp vermek kaydı ile derin derin soluk alıp verin. Sonra soluğunuzu tutmayı deneyin, soluğunuzu verin, verdikçe bedeninizdeki gevşemeyi daha fazla hissedin.  Şu anda olup bitenler sizi ilgilendirmiyor sadece kendinizi dinlendirmeyi ve yeni bir enerji depoladığınızı hissetmek istiyorsunuz. Kontrollü nefesle zihninizi programlayarak hem enerjinizi yükseltebilir, hem de sağlığınızı dengeleyebilirsiniz.

Nefes çalışması için ayırdığınız zaman süresince cep telefonlarınızı kapalı tutmaya ve hiçbir şey tarafından rahatsız edilmemeye özen gösterin. Artık bütün dikkatinizi aldığınız soluğa yöneltmeye hazırsınız… Burnunuzdan derin ve yavaş nefes alırken havanın genzinizi yakmasına ve midenize yani diyaframa dolmasına izin verin.

Beş sayana kadar içinize çektiğiniz havayı beş sayana kadar tutun, beş sayana kadar verin ve beş sayana kadar nefessiz kalın. Bu işlemi arka arkaya beş kez tekrarlayın. Sonra normal nefes alın ve ardından beş kez daha tekrarlayın.

Egzersize devam ederken bilinçaltınıza olumlu onay cümleleri vermeye başlayın. Bunun için nefes alırken olumlu düşünceleri içinize çektiğinize; nefes verirken kötü düşüncüleri benliğinizden uzaklaştırdığınıza inanın.

Nefes alırken, sağlık içime işliyor. Nefes verirken,  Olumsuzluk terk ediyor
Nefes alırken,  kendime güveniyorum. Nefes verirken, korku kayboluyor
Nefes alırken , yaşam sevinciyle doluyorum.  Nefes verirken, çöküntüden kurtuluyorum
Nefes alırken, güçlü ve cesurum. Nefes verirken, tüm zayıflığım kayboluyor
Nefes alırken, dikkatim artıyor. Nefes verirken, kararsızlığım kayboluyor
Nefes alırken, evrensel bilgi ile birleşiyorum. Nefes verirken,endişelerim tamamen yok oluyor

Son olarak;’ Kendimi tamamen güvende, rahat ve özgür hissediyorum’diyebilirsiniz.
Şimdi sıra yaratıcı imgeleyi oluşturmaya geldi. Eğer isterseniz bütün bu gevşemeler ve nefes alışverişler sizi daha da rahatlatacak ve arındıracak bir yaratıcı imgeleme ile son bulabilir. İçinizde bir sahne yaratın ve o imajı, o sahneyi izleyin… Olumlu etkilerini tüm ruhunuza sindirin ve yaşamınızı olumlu yönde değiştirin! Pozitif düşünce gücüyle temizlendiğinizi, arındığınızı, tüm yorgunluk ve bıkkınlıklarınızdan, isteksizliklerinizden kurtulduğunuzu hissetmeye çalışın.

Yaşamak istediğin hissiyatı düşünün.  Bir sahil kenarında  dalgaların hafifçe tenine değdiğinde hissettiğin huzuru; evinde bir köşesinde sevdiğin müziği dinlerken hissettiğin dinginliği; ailenin yanındayken hissettiğin güveni; en sevdiğin kafede arkadaşlarınla sohbet ederken hissettiğin mutluluğu; sevgilinin, kedinin, köpeğinin yanındayken hissettiğin aşkı… Kısacası seni kötülüklerden uzaklaştıracak, iyi hissedeceğin bir anıyı düşünün.
Hangi imge sizinle uyum içindeyse onu düşünün ve kendinizi o imgenin içine yerleştirin. Bir süre nefes alıp dinlenin ve çevrenin güzelliğini içinize sindirin. Şimdi kendi mutlu hikayenizi yazın ve kendinizi hikayenizin baş kahramanı yapın…


Tebrikler meditasyonumuzu tamamladık!








Uyguladığınız bu meditasyon aslında sizin yol göstericiniz olabilir. Meditasyondan sonra yapılan pozitif yaratıcı imgeleme uygulamaları aynı zamanda; sizin kendi gücünüzün farkına varmanıza hayatınızı yeniden yaratabilme isteğinizin oluşmasına ve bozuk giden olayları düzenleyebilme potansiyelini keşfetmenize neden olacaktır.

Unutma, yoga uygulayıcısının en büyük engeli sabırsızlıktır. Hayatını dolu dolu yaşamak için sabırsız davranma; öncelikle kendini tanımaya odaklan ve boşluk kavramının senin için ne anlam iade ettiğini bulmaya çalış. Doğru cevapların hepsi aslında sensin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ufak başlangıçlar...